Kako smanjiti buku spuštanjem stropa?

Pitanje 1: Planiramo izvesti revonaciju stana koja obuhvaća spuštanje stropa u betonskoj zgradi. Htjeli bi smanjiti buku stana iznad, odnosno topot cipela.

Procitao sam na vasoj stranici FAQ vezano vec za tu temu, da je moguce postici smanjenje i do 20db ukoliko se strop spusti za 13 cm. 

U našem stanu mi planiramo spustiti strop za maksimalnih 6cm obzirom da nam je visina stropa samo 252cm. Jasno nam je da ne možemo postići smanjenje zvuka od 20db, no i 10db bi vec bilo prihvatljivo.

Razgovarajući s majstorima, svaki majstor ima svoju soluciju koja bi bila najbolja. S obzirom da ste vi sigurno puno stručniji kada je riječ of zvučnoj izolaciji, mozda mi možete pomoći oko sljedećih pitanja:

a)   Majstori često koriste terminologiju Mineralna Kamena vuna i Mineralna staklena vuna. I u vašoj ponudi proizvoda vidim da ima razlika. Biste li preporučili Kamenu ili Mineralnu vunu za izolaciju od buke hodanja u stanu iznad. Možda mi mozete reći točno koji od vasih proizvoda bi bio najbolji?

b)   Je li pametno da mineralna staklena / mineralna kamena vuna ima direktan kontakt sa stropom, ili bi se postigao bolji efekt ukoliko vuna ne dodiruje strop?

c)   Može li se vaš proizvod koristiti u kombinaciji sa gipsanim pločama. Biste li preporučili ovu kombinaciju da se postigne bolja zvučna izolacija? 

Odgovor 1: 

a)   Pravilan naziv za vlaknaste izolacijske materijale koji se koriste u sustavima koji smanjuju prijenos zvuka je: mineralna staklena vuna. Kod nas na tržištu postoje dvije vrste mineralnih staklenih vuna: - vuna koja se proizvodi iz kamena vulkanskog porijekla koju nazivamo i 'mineralna kamena' vuna; - vuna koja se proizvodi iz kamena vapnenačkog porijekla koju nazivamo i 'staklena' vuna. Obje vune zbog svoje guste vlaknaste strukture  jednako dobro apsorbiraju zvuk, te time pridonose smanjenju prolaza zvuka/buke iz jedne u drugu prostoriju. Kada vunu postavimo uz zid/strop bez obloge koja je maskira, tada govorimo o apsorpciji zvuka, odnosno o smanjenju jeke koja se javlja u tom prostoru. Kada mineralnu vunu koristimo u kombinaciji sa gips pločama koje maskiraju odnosno zatvaraju mineralnu vunu, tada govorimo o sustavima za smanjenje prolaska zvuka iz jedne u drugu prostoriju, a poboljšanje zvučne izolacije ugradnjom ovakvih sustava označavamo sa D Rw. Isover proizvod koji se uobičajeno koristi u sustavima koji služe za smanjenje prolaska zvuka se naziva AKUSTO, a proizvodi se u standardnim debljinama od 50, 75 i 100 mm.

b)   Kada govorimo o tzv. spuštenom stropu, tada govorimo o sloju GK ploča koji se za određeni razmak spušta ispod originalnog plafona. Za postizanje najboljih rezultata u smislu prigušenja zvuka, svakako treba u potpunosti ispuniti međuprostor sa mineralnom vunom. Mineralna staklena vuna AKUSTO je mekana i elastična vuna koja u potpunostui ispuni ostavljeni prostor. Kako brzina širenja zvuka kroz zrak iznosi 333 m/s, a kroz vunu oko 130 m/s (dakle gotovo 3 puta manje), svako ostavljanje zračnog sloja u konstrukciji koja je namijenjena smanjenju prolaska zvuka, negativno utječe na ukupni rezultat poboljšanja zvučne izolacije.

c)   Isover mineralna vuna se može koristiti u kombinaciji sa bilo kojom oblogom. Međutim, obzirom da ste limitirani visinom koju možete sami sebi oduzeti, moja preporuka bi bila korištenje Rigips DuoTech ploča u kombinaciji sa Isover AKUSTO vunom. DuoTech ploča koju čine dvije GK ploče tvornički slijepljene posebnim ljepilom/smolom koja dodatno smanjuje/prigušuje prolaz zvuka kroz tako izvedeni sustav obloge stropa ili pregradnog zida. 
Još jednu stvar moram naglasiti, a tiče se upravo rezultata zvučne izolacije stropa, kada je izolacija izvedena sa donje strane putem tzv. spuštenog stropa. Na donjoj slici koja prikazuje zvučnu izolaciju dva standardna sustava koje čine kombinacija mineralne vune i obloge iz gips ploča, uočiti ćete kolika je izolacija na niskim frekvencijama od 125 Hz, a to su one frekvencije od topota koraka koje Vam i najviše smetaju:
 

Spušteni strop | usporedba


 
Dakle, sustav sa jednom gips pločom i sustav sa dvije gips ploče (kakav je npr. Rigips Duotech) daju značajno različite vrijednosti izolacije na niskim frekvencijama.
Ta razlika može biti i do 10 dB. Naravno, u sustavu sa dvije gips ploče imamo i veću debljinu mineralne vune, ali ako ne možete staviti 10 cm mineralne vune i dvije gips ploče, pokušajte sa rješenjem koje bi podrazumijevalo 5 cm mineralne vune i dvije gips ploče, ali ne obične gips ploče, već ove koje doprinose ukupnom poboljšanju Rw. Znači, gubitak na zvučnoj izolaciji zbog manje debljine mineralne vune, nadoknadili bi kavlitetnijom verzijom kombinacije gips ploča i vjerujem postigli identičan rezultat.
 
Naravno, sve što sam prethodno naveo su samo pretpostavke, jer nismo do sada imali situaciju sličnu vašoj, ali uspoređujući sve podatke kojima raspolažemo, vjerujem da je moguće postići poboljšanje zvučne izolacije na niskim frekvencijama od cca 10 dB, što u percepciji znači da je zvuk smanjen za polovicu. Zvuk znači neće biti potpuno eliminiran, ali će, vjerujem, biti dovoljno prigušen da Vas neće smetati kao što je to slučaj do sada.


Pitanje 2:  Puno Vam hvala na ovako detaljnom emailu i puno stvari mi je sada jasnije. Ako nije problem, imam jos par dodatnih pitanja vezano za isti problem.
             
a)   Majstori nam također često govore o tvrdo prešanoj kamenoj vuni kao bolji izbor za naš problem. Ima li razlike između tvrdo prešane i “mekše”, odnosno normalne kamene vune? Kakve teksture je vaša Isover AKUSTO vuna? Tvrdo ili mekano prešana? Ako sam dobro istražio, Isover AKUSTO vuna postoji u najtanjoj varijanti od 50mm. Budući da bi mi htjeli spustiti strop najvise 6cm, i radili bi to po vašoj preporuci sa dvije gips ploče (25mm),  ukoliko Isover AKUSTO vuna nije tvrdo prešana, može li se utisnuti 1 CM izmedu Stropa i gips ploče? Ukoliko ju je moguće utisnuti, umanjuje li se na taj način njena učinkovitost?

b)   Zadnje što bih vas htio pitati je mišljenje na još jednu varijantu koju nam je jedan majstor predložio, a to je da se na postojeći strop fiksiraju profili za novi strop, i da između profila direktno na strop odmah ide gips ploča. Zatim se na tu gips ploču stavi mineralna kamena vuna, i konacno se sve skupa zatvori sa obicnom gips pločom. Znači prvo na betonski strop dupla gips ploča, onda vuna i za kraj obična gips ploča. Mislite li da bi ova varijanta bila učinkovitija od varijante da se direktno na betonski strop stavi mineralna kamena vuna?

Odgovor 2: 

a)   Svaka vrsta vune (mineralna kamena ili mineralna staklena) koje je dio sustava za smanjenje prolaska zvuka treba biti mekana i elastična kako bi što je moguće bolje ispunila prostor između osnovne stropne konstrukcije i spuštenog stropa. Svako ostavljanje bilo kakvog zračnog zazora unutar konstrukcije kvari ukupni rezultat. Naša AKUSTO vuna je mekana vuna u formi role rezana na širinu od 2×625 mm, što odgovara razmaku metalnih profila koji čine konstrukciju u koju se fiksiraju gips ploče. AKUSTO vuna je kako sam već napisao mekana i moguće ju je stisnuti na debljinu od 4 cm. Time ne umanjujemo njenu efikasnost, a dobivamo to da će vuna stvarno ispuniti kompletan međuprostor između postojećeg stropa i spuštenog stropa iz gips ploča, tako da nigdje neće ostati nikakav zračni zazor.
  
c)   Postavljanje dodatne gips ploče na strop, a onda ispod nje izrada spuštenog stropa kojeg čine mineralna vuna i gips ploče ima smisla jedino ukoliko je osnovna konstrukcija stropa iz nekog razloga šuplja, odnosno zvuk može nesmetano prolaziti iz gornje u donju prostoriju. Ukoliko ploča međukatne konstrukcije nema na sebi nekakve konstrukcijske otvore ili šupljine/reške radi nekog drugog razloga (vertikala centralnog grijanja ili slično), tada postavljanje dodatne gips ploče direktno na osnovnu stropnu konstrukciju nema smisla. Razlog je slijedeći: kod sustava spuštenog stropa mehanizam koji smanjuje nivo zvučnog tlaka jedne u odnosu na drugu prostoriju funkcionira na principu masa-opruga-masa. Prva masa je osnovna međukatna konstrukcija, opruga je mekana mineralna vuna, a druga masa su gips ploče sa donje strane spuštenog stropa. Postavljajući gips ploču direktno na međukatnu konstrukciju, povećavamo njenu ukupnu masu, ali je to povećanje neznatno: površinska masa pune betonske ploče db. 20 cm iznosi 500 kg/m2, a površinska masa gips ploče db. 12,5 mm iznosi 8 kg/m2, dakle postavljanjem dodatne gips ploče diretno ispod međukatne konstrukcije povećali bi njenu ukupnu površinsku masu za 1,6% što je zaista zanemarivo u smislu poboljšanja Rw. Najčinkovitija varijanta s obzirom na relativno malu visinu spuštanja stropa je svakako kombinacija mineralne vune i Rigips Duo-Tech gips ploče.