Mi brinemo o životnoj sredini

Zaštita životne sredine u aktivnostima Saint-Gobaina zahtijeva stalnu posvećenost i oprez. Svuda u svijetu, timovi Saint-Gobaina rade na sprječavanju bilo kakvih ekoloških nesreća i minimiziranju utjecaja njihovih aktivnosti na životnu sredinu.

MI DAJEMO PRIMJER

Saint-Gobain radi na zaštiti životne sredine od potencijalnih štetnih efekata svoje proizvodnje i usluga. Istaknuli smo četiri pitanja za suzbijanje klimatskih promjena:

  • procjenu i upravljanje rizikom
  • korištenje najboljih tehnika I rješenja
  • inovacije, razvoj budućih rješenja
  • uključivanje partnera u zaštitu životne sredine

Naši dugoročni planovi:

  • izbjegavanje ekoloških nesreća kako bi se smanjio utjecaj Saint-Gobaina na životnu sredinu

Kako bismo postigli svoje ciljeve, razvili smo alate koji pomažu našim tvrtkama da prate zajedničku metodologiju.

Najveći ekološki izazov

Sirovine I otpad

  Smanjenje količine otpada iznimno je važno za Saint-Gobain grupu. Pored toga što pokušavamo smanjiti vlastitu proizvodnju otpada, radimo na proizvodnji proizvoda koji su dio otpadnog procesa drugih industrija (gips-karton, otpadno staklo, ostaci od metala)

Jedan od najučinkovitijih načina smanjenja prirodnih resursa koji se koriste je recikliranje staklenog otpada.Naši ciljevi do 2025 

  • smanjenje otpada koji se ne može reciklirati za 50%  u usporedbi s količinom u 2010
  • Naš dugoročni cilj je da ne proizvodimo materijale koji se ne mogu reciklirati

Energija, štetni plinovi I globalno zagrijavanje

Naš cilj je smanjenje potrošnje energije I količine štetnih stakleničkih plinova diljem svijeta. U tom smislu, razvijamo dobre akcijske planove I širimo najučinkovitije tehnike.

Najštetniji plin je ugljični dioksid koji se emitira aktivnostima Grupe. 31 procjena emisije se vrši u Grupi (31 tvrtki čini ukupno 74% svih zaposlenih u Grupi), kao što su: korištenje energije, proizvodnja, transport, poslovna putovanja, procesi nabavki sirovina…   

Od 2003. Saint-Gobain je uključen u Projekt Otkrivanja Ugljika - Carbon Disclosure Project (CDP), koji vodi neprofitna organizacija koja se bavi ispitivanjem klimatskih promjena.

Voda

Smjernice za vodu Saint-Gobaina, koje su usvojene 2011. godine, odnose se na svaku aktivnost Grupe u svim dijelovima svijeta. Smjernice propisuju posvećenost grupe da, koliko god je to moguće, smanji svoj utjecaj na količinu I kvalitetu voda. 

Od 2012. Godine Grupa pruža CDP podatke o vodama, koji potiču tvrtke da izvještavaju o svojim aktivnostima na upravljanju vodama, rizicima I šansama za poboljšanje, te da te rezultate dijele međusobno I transparentno iznose u javnost.

Naši ciljevi do 2025:

Smanjenje emisije indstrijskih otpadnih voda za 80% u usporedbi s 2010. 

Naš dugoročni cilj je da potpuno uklonimo tu emisiju. 

Bioraznolikost

Naš cilj je da s lokalnim organizacijama pripremimo studije o istraživanju utjecaja na bioraznolikost prije otvaranja ili zatvaranja svake tvornice ili rudnika.

Grupa ima 151 rudnika I površinskih kopova diljem svijeta. Od toga, 79% pripada sektoru gipsa, koji ima strogo propisane zahtjeve u pogledu bioraznolikosti. Rudnici Grupe rade na taj način da štite životnu sredinu I poštuju lokalne propise. 

Na najvišem nivou Saint-Gobaina također je pokrenut akcijski plan o bioraznolikosti, kako bi se izvršila točna procjena prirodnih vrijednosti koje Grupa posjeduje. 

Jeste li znali...

da Activ´Air gips-karton čisti zrak? Activ´Air gips-karton poboljšava kvalitetu zraka u zatvorenim prostorima. Pomoću svoje posebne gipsane jezgre može trajno neutralizirati fomaldehid koji se nalazi u zraku zatvorenih prostora, a time unutarnji prostori stana postaju zdravijima i ugodnijima. Neugodan miris zraka u zatvorenim prostorima uglavnom uzrokuju hlapljivi organski spojevi (namještaj, tepisi, ljepila, osvježivači zraka, dim cigarete, itd.). Pomoću Activ´Air tehnologije ispuštanje formaldehida može se smanjiti za više od 70 %.