Kako izolirati postojeću kuću iznutra?

Pitanje: Htjeli bismo u kuću ugraditi što bolju zvučnu izolaciju, na pregradne i vanjske zidove iznutra. Cilj je smanjiti buku od susjeda i prema njima. Ideja je ugraditi sloj mineralne vune do zidova i ograditi ih gips pločama. Pregledavajući vaše stranice, došao sam do dileme između nekoliko proizvoda. Ponajprije radi se o razlici između PARGOLD 4+ i AKUSTO 4+, jer koliko vidim obje imaju navedena ista svojstva zvučne izolacije (AFr5 > 5 [kPa·s/m²]). Da li su navedeni proizvodi najbolje rješenje za naš plan? Također, razmišljamo o spuštenim stropovima, koje bi bilo najbolje rješenje - slično kao i za zid?

Odgovor: Isover proizvodi AKUSTO i PAR GOLD su namijenjeni za pregradne zidove. Razlika je u slijedećem:
AKUSTO vuna ima koef. toplinske vodljivosti 0,040 W/mK i rezana je na širinu 2×625 mm
PAR GOLD vuna ima koef. toplinske vodljivosti 0,032 W/mK i rezana je na širinu 2×600 mm
 
Dakle, ukoliko pregradni zid dijeli grijani i negrijani prostor, potrebna Vam je PAR GOLD vuna i Rigips gips ploče širine 1200 mm + parna brana iza obloge Rigips gips ploča s grijane strane, a ukoliko pregradni zid dijeli dva grijana prostora dovoljno je ugraditi AKUSTO vunu i Rigips gips ploče širine 1250 mm (bez parne brane).
 
Ukoliko se radi o pregradnim zidovima iz cigle, pjeno betona ili armiranog betona, te želite popraviti njihovu zvučnu izolaciju, tada oblogu takvog zida zovemo predzidnom ljuskom, a čine ju gips ploče i mineralna vuna. Obično se sa druge strane zida nalazi grijani prostor u kojem borave susjedi čija buka Vam smeta, pa u tom slučaju parna brana nije potrebna.
 
Preporuka je, da ukoliko se radi o pregradnom zidu iz cigle ili betona, odaberete rješenje sa AKUSTO vunom i kombinacijom Rigips gips ploča. U prilogu je PDF datoteka koja prikazuje software-ski izračunate rezultate za različite kombinacije broja gips ploča i mineralne vune (od 1 gips ploče i 5 cm mineralne vune – slika 1, do tri gips ploče i 10 cm mineralne vune – slika 9).
 
U prilog maila sam stavio i PDF brošuru Rigips za proizvod Duo-Tech. To je posebna ploča koja u usporedbi sa dvije obične na licu mjesta postavljene ploče (software koji sam koristio za izračune Rw u datoteci 'Grafovi za ZID' pretpostavlja upravo takav, standardni način izvedbe zida kada su u pitanje dvije ili tri gips ploče), daje čak do 13 dB bolje rezultate. Ovih 13 dB vrijedi za klasični pregradni zid i ne može se očekivati identično poboljšanje i kod izvedbe predzidne ljuske, ali će ukupni Rw za sustav predzidne ljuske svakako biti veći od onoga koji se može postići uz standardnu izvedbu obloge iz dvije gips ploče.
 
Dakle, prijedlog za izvedbu zvučne izolacije zida u vašoj kući je korištenje Isover mineralne vune db. 100 mm i Rigips Duo-Tech ploča. Očekivano poboljšanje redukcije zvuka bi trebalo biti u granicama od oko 20 dB, što u smislu percepcije zvuka znači smanjenje nivoa zvuka za 4 puta.
 
Naravno, informacije o nivou zvuka u dB i podaci o frekvencijama koje dominiraju unutar tog zvuka bi bile vrlo korisne u određivanju najoptimalnijeg rješenja.
 
Vjerujem da bi prethodno predloženo rješenje (sa mineralnom vunom db. 100 mm i Rigips Duo-Tech pločama) trebalo osigurati dovoljno poboljšanje zvučne izolacije (prigušenje na frekvenciji od 500 Hz oko 20 dB ili za 4 puta, a prigušenje na frekvenciji od 250 Hz oko 10 dB ili za 2 puta) da Vam više buka od susjeda ne bi predstavljala smetnju.
 
Rješenje za strop bi bilo identično rješenju za zid.