Saint-Gobain podržava arhitekturu održivog stanovanja sa cjelokupnom strategijom održivosti. Grupa razvija inovativna rješenja koja pomažu novim ili obnovljenim građevinama da postanu energetski učinkovite, udobne, zdrave, atraktivne, a da pritom štite životnu sredinu.

Mi kreiramo održive građevine 

Nova shvaćanja

„U industrijskim društvima izgradnja je odgovorna za 40 % potrošnje energije i 38 % emisije stakleničkih plinova”

Ubrzana urbanizacija I rast broja stanovnika prisiljava nas na ubrzanu gradnju domova, ali također znamo da izgradnja ima ozbiljan utjecaj na naše životno okruženje. Da bi se ublažile klimatske promjene, korištenje energije, sirovina I sama eksploatacija prirode moraju biti umjereni. Situacija je veoma ozbiljna, I značajna poboljšanja možemo očekivati samo ako primijenimo sveobuhvatne promjene.  

Postavljanje primjera

Zbog toga, Saint-Gobain podržava lokalne inicijative uz podršku Savjeta za zelenu gradnju. Ova udruženja koja predstavljaju građevinske tvrtke, predstavljaju određeni forum za promoviranje održive arhitekture.

Na europskom novou, Saint-Gobain pokazuje primjere kako njegovi materijali I rješenja doprinose održivosti zgrada, bilo da su to privatne kuće, zgrade, bolnice, škole ili poslovne zgrade. 

Za Saint-Gobain “održiva zgrada” pruža energetski efikasne, ekološki prihvatljive, udobne I zdrave prostore.

Progam Multi Comfort

Multi komfort ház - Norvégia
Multi Comfort kuća – Norveška

Norveška Program Multi Comfort pokrenut je 2004. s ciljem integriranja svih rješenja i proizvoda Saint-Gobaina u građevine koje doprinose najvećoj ugodnosti. Koncept se fokusira na četiri različite komponente ugodnosti (Toplina, buka, prirodno svjetlo i kvaliteta zraka) i minimalizira utjecaj proizvodnje, ugradnje, korištenja proizvoda na životnu sredinu.


Razvijanje održivih rješenja

Analiza životnog ciklusa (Life Cycle Analysis)

Napredak se može mjeriti uz pomoć specifičnih mjerenja. Saint-Gobain koristi LCA kako bi pratio ekološki otisak svoijih rješenja i proizvoda.

Weber design

Sve građevinske tvrtke u okviru Saint-Gobain grupe koriste LCA analizu.

Eko inovacije

Saint-Gobain stvara istinsku dodatnu vrijednost svojim korisnicima razvijajući inovativna rješenja koja smanjuju utjecaj građevina I infrastrukture na životnu sredinu tijekom svog životnog ciklusa. To je glavna svrha politike Grupe u Ekološkoj inovaciji. Uz pomoć ekološke inovacije i marketinga timovi za istraživanje i razvoj kreiraju buduće proizvode uz stalno ispitivanje njihovog utjecaja na životnu sredinu. 

Reciklaža

Građevinski sektor prizvodi velike količine različitih vrsta otpada. Saint-Gobain reciklažom nastoji znatno smanjiti količinu otpada koji nastaje izgradnjom ili rušenjem objekata, razvija proizvode koji stvaraju manje otpada ili stvaraju samo selektivnu vrstu otpada na gradilištima. 

Podrška našim klijentima

Saint-Gobain informira svoje partnere, arhitekte, izvođače, trgovce I zanatlije o utjecaju svojih proizvoda na životnu sredinu, a analize životnog ciklusa proizvoda su javne.

O životnoj sredini, proizvodima, rješenjima I tehnikama, Grupa konstanto informira svoje partnere. Obuka I prijenos informacija predstavljaju strateški dio ciljeva Grupe.  

Trenutno postoje brojne inicijative: 

  • tečajevi,
  • izložbe u različitim gradovima,
  • komunikacija putem trgovaca, 
  • direktno savjetovanje na gradilištima, 
  • konferencije, 
  • specijalizirane obuke.

Jeste li znali...

kako je započeo rast Saint-Gobaina izvan Francuske? 1858. godine Saint-Gobain Glass preuzeo je svoga konkurenta u njemačkom gradu Mannheimu, Quirin tvrtku Saint Quirin. Poslije toga dalje se širio, 1888. godine u Italiji, 1898. u Belgiji, 1904. u Nizozemskoj, a godinu dana kasnije, 1905, u Španjolskoj. Prešavši Atlantik, 1937. godine je u Brazilu, a 1970. godine u Sjedinjenim Državama započeo industrijsku djelatnost.