Molim vas savjet za toplinsku izolaciju krovišta.

Pitanje: Molim vas za preporuku toplinske izolacije krovišta. S obzirom je na krovu samo crijep i letve, bez folije i dasaka. Postoji li vuna sa folijom na sebi koja bi bila dobra za moj problem, ili moram skidati crijep te stavili daske i foliju?


Odgovor: Vaš krov možete izolirati prema prikazu na donjoj slici, bez potrebe da skidate crijep (ukoliko ne propušta) i stavljate daske:
 
               

Izolacija krova


 
Paropropusnu i vodonepropusnu foliju koja ima ulogu sekundarnog pokrova (zelena crtkana linija na gornjoj slici) stavljate sa unutarnje strane oko krovnih greda i dižete ju do ravnine letvi.
Na taj način će izolacijski sloj koji se postavlja između greda biti u potpunosti zaštićen od mogućeg vlaženja usljed eventualnog propuštanja primarnog krova (crijepa).
Dodatni sloj izolacije ispod greda toplinski odvaja same krovne grede (koje su otprilike 3 puta lošiji toplinski izolator od mineralne vune) i unutarnju oblogu (gips ploče, brodski pod, ...), te time sprječava pojavu kondenzacije na unutarnjoj oblozi sa unutarnje strane prostora.
 
Što se tiče Isover proizvoda namijenjenih za ugradnju u drveno krovište, imamo nekoliko vrsta vuna koje se međusobno razlikuju po koef. toplinske vodljivosti (lambda).
Što je ovaj broj veći, vuna ima lošija toplinsko izolacijska svojstva.
Vune su nekaširane (nemaju na sebi foliju), jer bi bilo vrlo teško postići homogenost/kontinuitet parne brane koja se nalazi na vuni, zbog nemogućnosti kvalitetnog ljepljenja spojeva vune sa drvenim gredama ili sa metalnom/drvenom konstrukcijom koja nosi unutarnju oblogu.
Folija koja se postavlja kao parna brana (na gornjoj slici crvena crtkana linija) ima dimenziju 1,5 m × 40 m i takvu je foliju puno lakše postaviti i pomoću nje postići homogenost parne brane kao sloja koji mora zapriječiti ulazak vodene pare iz prostorije u kojoj boravite u drvenu konstrukciju krova.
Preporučam vam jednu od naše tri vune za toplinsku izolaciju: Par Gold N (0,032 W/mK), EVO (0,035 (W/mK) i IBR N (0,039 W/mK).