Postoji li mogućnost zvučne izolacije stropa kako se ne bi čuo topot cipela iz stana iznad?

Pitanje: Postoji li mogućnost zvučne izolacije stropa kako se ne bi čuo topot cipela iz stana iznad?

Odgovor: Kombinacijom gips ploča i mineralne vune  u sistemu spuštenog stropa ispod međukatne konstrukcije, moguće je poboljšati Rw (zvučnu izolaciju) te konstrukcije.
U ovisnosti od debljine izolacijskog sloja i broja gips ploča, moguće je postići poboljšanje do 20 dB .
Poboljšanje zvučne izolacije za 10 dB percipiramo kao smanjenje zvuka za dva puta, a poboljšanje zvučne izolacije za 20 dB percipiramo kao smanjenje zvuka za 4 puta.
 
Za poboljšanje zvučne izolacije od 20 dB trebate izvesti spušteni strop sa 10 cm mineralne vune i dvije gips ploče ukupne db. 25 mm.

Poboljšanje zvučne izolacije spuštenog stropaDakle, izgubiti ćete oko 13 cm visine prostorije (10 cm vuna + 2,5 cm gips ploče) u kojoj želite napraviti dodatnu zvučnu izolaciju stropa radi smanjenja prolaska zvuka iz gornje u donju prostoriju. No, još uvijek će dio zvuka nesmetano prolaziti iz gornje u donju prostoriju preko krutih (neizoliranih) bočnih zidova. Izvedbom spuštenog stropa nećete moći u potpunosti eliminirati zvuk koji dolazi sa gornje strane, ali vjerujem da ćete ga utišati u tolikoj mjeri, da će to za Vas biti prihvatljivo.
Na nižim frekvencijama je poboljšanje Rw manje, pa je sa ovakvom izvedbom spuštenog stropa realno za očekivati poboljšanje zvučne izolacije na tim nižim frekvencijama (topot od koraka) za oko 10 dB, što u smislu percepcije intenziteta zvuka znači da je zvuk smanjen na polovicu (2 puta).