Pripremam projektnu dokumentaciju za obiteljsku kuću.

Za glavni projekt bih svakako htio unaprijed znati koju izolaciju za toplinu, a koju za buku koristiti.

Pitanje: U pripremnoj sam fazi izrade projektne dokumentacije za obiteljsku kuću. U izradi je idejni projekt. Za glavni projekt bih svakako htio unaprijed znati koju izolaciju za toplinu, a koju za buku koristiti. Svi uglavnom propagiraju toplinsku izolaciju, no na Vašim stranicama sam primijetio da o buci dajete dosta informacija te joj posvećujete pažnju. Slijedom iskustva roditeljske kuće gdje se buka poprilično dobro širila, želim isto spriječiti u svojoj kući, izgradnja koje kreće sa slijedećim proljećem. Stoga Vas molim savjet, preporuku koje materijale i u kojim debljinama koristiti za sprečavanje buke udara i zvuka.

Odgovor: Buka je veliki problem današnjice, a na žalost građevinci koji grade kuće ne vode dovoljno računa o tom problemu.
Vaš interes vezan uz problem udarne buke, a prije početka same gradnje, je svakako za pohvalu. U nastavku Vam šaljem nekoliko presjeka međukatne konstrukcije koji prikazuju pravilan način izvedbe tzv. mokrog ili suhog plivajućeg poda, koji ujedno daje i najbolje rezultate po pitanju prigušenja buke od topota koraka:

2-4-2-1

 

2-4-2-3

 

2-4-2-9U sva tri slučaja je potrebno sa gornje strane međukatne konstrukcije izvesti tzv. plivajući pod, a ukoliko imamo međukatnu konstrukciju iz drvenih greda, potrebno je izolirati i prostor između greda. Uz svaki presjek imate podatke o redukciji zvuka (Rw), odnosno smanjenju udarne buke (Ln,t,w).
 
Promijetiti ćete da što konstrukcija ima veću masu, to je i smanjenje zvuka u apsolutnom smislu veće.

Pitanje 2: Zahvaljujem na odgovoru. Imam još neka dodatna pitanja vezana uz:
Podove: Nisu mi baš jasna značenja oznaka delta Lw,  Ln, Rw, delta Rw. Također vidim ispod vune  pješčani nasip ili polistirol beton. Koja je svrha tog sloja? Izravnavanje betona ili učestvuje bitno u prigušenju zvuka? Također me zanima da li se vuna spreša, stanji uslijed težine glazure i kasnijeg pritiska namještaja, te da li treba pojačati armaturu na rubovima, uglovima? Može li se glazura strojno obrađivati, zaglađivati? Također me zanima kako riješiti podno grijanje ako je vuna ispod glazure. Obično za cijevi podnog grijanja imamo raster od eps-a za održavanje razmaka. Da li isti raster možemo postaviti na vunu ili imate neko rješenje za pričvršćenje cijevi.
Zidove: Vuna se koristi na fasadama. Mislim da joj je bitna prednost klasa negorivosti u odnosu na EPS. Kako se vuna na zidu ponaša u svezi prigušenja vanjske buke? Da li imate rješenje za zvučnu izolaciju podruma. Obično se stavlja XPS jer je vodootporan, no mislim da on buku slabo prigušuje.. Ima li pomoći u tom pogledu? Pitam zato jer će mi jedan zid kuće biti prislonjen na susjednu kuću, a drugi zid mi je poravnat s ulicom na rubu pločnika, nemam tu dvorišta, nisam odmaknut već se asfalt pločnika dotiče zida tako da se vibracije s ceste prenose bez prigušenja na kuću. Koju izolaciju preporučate između kuća, prije svega zbog zvukoprigušenja, a koju u zemlji?
 
Odgovor: Evo redom odgovora na Vaša pitanja:
Podovi:
  • Oznaka Rw se odnosi na smanjenje zračne buke, a Ln na smanjenje udarne buke od topota koraka. Istovremeno podatak o delta Rw, odnosno delta Ln govori o poboljšanju zvučne izolacije u odnosu na standardnu izvedbu (bez izolacije)
  • Svrha pješčanog nasipa ili polistirol betona je da se poravna osnovna podloga i taj sloj nema bitniju ulogu u prigušenju zvuka
  • Vuna se pod pritiskom cementnog estriha db. 5 odnosno 7 cm stisne za otprilike 3 do 5 mm, ali još uvijek ostaje dovoljno elastična da može prigušiti zvuk, a istovremeno da korisna nosivost takvog poda može biti između 400 i 1000 kg/m2. Što je vuna tvrđa, stišljivost je manja, a korisna nosivost je veća. Estrih je svakako potrebno armirati ili armaturnom mrežom ili polipropilenskim vlaknima, da ne bi došlo do njegovog pucanja. Nakon što se cementni estrih osuši, mislim da ga je moguće strojno obrađivati, ali mu se ne smije bitnije stanjivati debljina, jer tada dolazi do potencijalne opasnosti od pucanja estriha, te istovremeno pogoršavamo Rw i Ln
  • Cijevi podnog grijanja je potrebno postaviti iznad vune. Obično se cijevi učvrsti uz čeličnu mrežu koja služi kao armatura estriha. Rješenje sa rasterom iz EPS-a nije dovoljno dobro za zvučnu izolaciju, jer je EPS oko 3 puta krući materijal od vune, pa se stoga zvuk lakše prenosi kroz takav izolacijski sloj. EPS je u tom slučaju samo toplinska, a ne i zvučna izolacija.
 
Zidovi:
  • U pravu ste što se tiče gorivosti vune i EPS-a
  • Vuna u konstrukciji vanjskog zida pridonosi smanjenju vanjske buke, dok EPS u nekim situacijama čak pogoršava Rw osnovnog vanjski zid:
 

Usporedba

 
  • Ako se radi o podu podruma, tada je preporuka koristiti XPS, jer je to materijal koji ne upija vodu, a s druge strane ispod poda podruma nemamo prostor u kojem bi buka iz podruma mogla smetati. Ako govorimo o stropu podruma, tada opet treba razmišljati samo o rješenju sa vunom, jer to daje najbolje rezultate u smislu smanjenja prolaska zvuka. Kod zidova u Vašem slučaju opet je, kada govorimo o zvuku, jedino moguće rješenje sa vunom, ali svakako treba voditi računa da zid ne bude vlažan (potrebno je postaviti hidroizolaciju).
  • Za dobro prigušenje zvuka između kuća odnosno za zidove podruma preporučam našu vunu AKUSTO. Radi se o mekanoj vuni u roli koja će dobro ispuniti šupljinu u koju se ugrađuje, te na taj način doprinjeti boljoj zvučnoj izolaciji konstrukcije (tzv. predzidne ljuske).
Isover je proizvođač isključivo izolacijskih materijala, tako da nemamo u ponudi ostali pribor potreban za izvođenje kompletnog sustava.

Pitanje 3: Hvala na pojašnjenjima. Kad sam pitao imate li u ponudi ostali pribor potreban za izvođenje kompletnog sustava ETICS fasade prije svega sam mislio na kompatibilnost ostalih materijala s vašim. Ljepilo, materijal za poravnanje, mrežica, završni sloj, tiple za učvršćenje vune. Vjerojatno tvornica ima neke preporuke. Završni sloj je bitan radi paropropusnosti. Postoje akrilni, silikatni, silikonski... Koji su preporučljivi? Često prodavači nude komplet izolacije i ostalih materijala i tu se ne može puno birati već daju sve u kompletu. Obično su to trgovački kompleti na sniženju, pa nisam baš siguran u kompatibilnost svih tih kombinacija.

Odgovor: Firma Weber (sestrinska firma Isovera) ima u svojoj ponudi sve materijale koji su potrebni za kompletiranje ETICS sustava fasade. Kako u navedenoj tematici (ljepilo, materijal za poravnanje, mrežica, završni sloj, tiple za učvršćenje vune, ...)