Bit je u izolaciji

Bit je u izolaciji

Nekoliko je infrormacija koje trebate znati o izolaciji. 

Ako se pravilno koristi, izolacija će dodati toplinsku udobnost, smanjiti neželjeni toplinski gubitak ili dobitak i smanjiti potrošnju energije. Današnje tržište predstavlja više rješenja i sustava koji se mogu koristiti u vašem građevinskom projektu. Razne vrste izolacija se uspoređuju i vrednuju pomoću njihove R-vrijednosti, vrijednosti koja predstavlja učinkovitost i svojstvo izolacije materijala. Postavljanje izolacije nije težak zadatak. Međutim, vrlo je bitna komponenta pravilno postavljanje izolacije koja će rezultirati ugodnom zgradom i može smanjiti troškove energije.

Većina starijih domova nema izolaciju zida, ali kuće sa zidnom izolacijom mogu spriječiti izlazak topline tijekom zime, a i smanjiti ulazak topline u ljetnom razdoblju. Drugim riječima, izolacija smanjuje troškove energije čineći manje potrebnim paljenje grijanja kad je hladno ili klima uređaja kada je vruće.

Suvremeno udobno stanovanje znači uživanje uvijek ugodne ravnomjerne sobne temperature kao i svježega zraka bez propuha. U starijim kućama takva je klima tek ograničeno moguća. Razlozi za to u načelu su sljedeći:

  • nedostatna toplinska izolacija koju stanari neugodno osjete na hladnim podovima i unutarnjim zidovima.

  • manjkava nepropusnost plašta zgrade koja stalno dovodi do nekontroliranog strujanja zraka i znatnih toplinskih gubitaka.

  • loše izolirani prozori i vrata koji su često i propusni.

Ti građevinski nedostaci ne mogu se kompenzirati ni velikom potrošnjom energije i troškovima grijanja. Kod slabo izoliranih i propusnih zgrada plaća se puno, a nikada se ne postiže stvarna udobnost stanovanja. Nadalje, upotrijebljena toplinska energija nepotrebno troši resurse i trajno opterećuje okoliš.