Izolacija kosog krova s poprečnim gredama

Izolacija kosog krova s poprečnim gredama

Krov s poprečnim gredama tvore vodoravni parovi greda koji povezuju nasuprotne rožnike te odvajaju uređeno potkrovlje od negrijanog tavana.

Sanacija krova izvana, korak po korak:

Visina greda

Ako želite koristiti tavan (trokutasti šuplji prostor u gornjoj trećini potkrovlja) za odlaganje stvari, onda postavite punu oplatu i gips protupožarnu ploču ili gips-vlaknastu ploču. Potonje se ploče na određenim razmacima uzdužno i poprečno montiraju na drvenu oplatu. Vodite računa o tome da propisi o montaži variraju ovisno o odobrenju proizvođača i debljini ploče.
Iskoristite punu visinu greda za toplinsku izolaciju. Izmjerite visinu greda. Mineralnu vunu izrežite na svijetli razmak između greda plus najviše 1 cm. Linijska oznaka olakšava točno rezanje.

Postavljanje izolacijskog materijala

Sada sve popunite izolacijskim materijalom bez razmaka. Mineralna vuna se trajno i sigurno drži na mjestu bez dodatnog učvršćivanja te se isporučuje u debljinama 10 do 26 cm. Šuplji prostor između greda također posve popunite mineralnom vunom.

Poprečne letve

Sada postavite poprečne letve u svijetlom razmaku od 59. Mineralna vuna se izrađuje u odgovarajućoj širini role od 60 cm i služi kao drugi sloj toplinske izolacije. Proizvodi se u debljinama 5, 8 i 10 cm. Umetnite mineralnu vunu poprečno u odnosu na grede, te između poprečnih letava. Na taj način grede neće djelovati kao produženi toplinski mostovi.

Parna brana

Sada se postavlja klimatska membrana VARIO KM Duplex. 
Potom zalijepite preklope (10-15 cm) parne brane ljepljivom trakom KB1 iz sistemskog paketa VARIO.

Brtvljenje spojeva

Vodite računa o zračno nepropusnom brtvljenju zidnih spojeva, pažljivo lijepljenje krajeva folije te na nepropusnost zidnih spojeva s brtvilom VARIO DoubleFit na zabatnm zidovima, prevjesima betonskih ploča, dimnjacima i dr. 
Ako se izoliraju i krovne kosine, vodite računa o tome da klimatska membrana VARIO bude zračno nepropusno zalijepljena oko cijele izolirane površine, npr. na prijelazu sa stropa na poprečnim gredama na krovnu kosinu.

Protupožarna ploča

U skladu sa zakonskim propisima postavite protupožarne ploče na letve (REI 30 i REI 60). Ili pak upotrijebite drvenu oplatu debljine 19 mm s perom i utorom (REI 30).