Izolacijski materijal i ostali faktori koji utječu na izbor fasade

Header weber 2

 

Ako ste u fazi planiranja izrade ili obnove fasade, zasigurno se pitate koji bi materijali udovoljili vašim zahtjevima.

Vrsta izolacije, tip objekta, stanje podloge, boja fasade, ekološki i ostali zahtjevi, a pogotovo vaše mogućnosti neki su od faktora koji utječu na izbor fasade.

Današnji fasadni sustavi nude širok spektar mogućnosti za očuvanje energije i zaštitu okoliša. Isto tako fasade nude izolaciju od buke, hladnoće, vrućine i vlage.

Fasada treba biti energetski učinkovita

Energetski učinkovita

A što je energetska učinkovitost? Vjerojatno već imate generalnu predodžbu o tome, a ovo je definicija energetske učinkovitosti:

Energetska učinkovitost je odnos ostvarenog učinka i energije potrošene za ostvarenje tog učinka.

Važno je istaknuti da energetska učinkovitost nije sinonim za štednju energije. Naime, štednja podrazumijeva određena odricanja, a učinkovita raspodjela energije ne narušava kvalitetu života, dapače. Weber fasadni sustavi pružaju kompletna tehnička rješenja za energetski učinkovite domove, pitanje je samo: jeste li spremni mijenjati ustaljene navike prema energetski učinkovitijim rješenjima.

Birajte fasadu koja ne šteti okolišu

Birajte fasadu koja ne šteti okolišu

Fasada koja je energetski učinkovita zapravo podiže kvalitetu vlastitog okoliša. Kako? Poboljšana učinkovitost uporabe energije rezultirat će smanjenom potrošnjom, a samim time i smanjenom proizvodnjom energije. Istina je da svaki kW energije koji ne potrošite znači manje štetnih plinova u atmosferi. Prema tome, učinkovitom uporabom energije podižete kvalitetu mikro okoliša i pridonosite globalnoj borbi za suzbijanje klimatskih promjena.

Weber fasadna rješenja su napravljena tako da traju. Naši proizvodi i komponente pažljivo su odabrani kako bi brinuli o vašoj sigurnosti i zdravlju, a uz to štitili okoliš. Proaktivno djelujemo po pitanju mjera za sprječavanje onečišćenja i visoko smo motivirani kada je riječ o pouzdanosti naših proizvoda i rješenja.

Koji izolacijski materijal odabrati

Koji izolacijski materijal odabrati

Osim stiropora i mineralne vune, izolacijski materijali mogu biti izrađeni od XPS ili fenolnih ploča.

Sustavi od XPS izolacijskih ploča imaju vrlo malu sposobnost upijanja i visoku otpornost na mehanička opterećenja. Stoga su njihova glavna područja primjene zidovi temeljne baze, podruma ili podnožja u izravnom kontaktu s tlom.

Izolacijskim materijalom od fenolnih ploča postižu se najbolja svojstva toplinske izolacije među proizvodima koji se nude na tržištu. Ploča je idealna za nove zgrade i za obnovu. Zadovoljava najviše zahtjeve za materijale namijenjene uštedi energije i pasivnoj gradnji.

Ipak, najčešće pitanje kod planiranja i izrade fasade je: stiropor ili mineralna vuna?

Ako vam je bitna cijena - birajte stiropor. Mineralna vuna je nešto skuplja opcija.

Ako vam je bitna kvaliteta zraka- birajte mineralnu vunu. Bolja paropropusnost kod mineralne vune znači bolji protok vodene pare i kvalitetniji zrak u domu. Manja vlažnost zraka u prostoru smanjit će mogućnost stvaranja algi i plijesni na rizičnim pozicijama.

Za bolju zaštitu od požara - birajte mineralnu vunu.

Ako vam je bitna izolacija od buke - birajte mineralnu vunu. Mineralna vuna je puno bolji zvučni izolator od stiropora. Već smo pisali o tome kako zvučna izolacija podiže kvalitetu života.

Ako vam je bitna toplinska izolacija - situacija je izjednačena. Za jednaku debljinu stiropora i mineralne vune postiže se približno jednako dobra termo izolacija.

Ako vas brine jednostavnost ugradnje - birajte stiropor kao izolacijski materijal.

Sve u svemu, na vama je da odlučite. Sve što mi možemo je pomoći vam korisnim informacijama i dugogodišnjim iskustvom.

Korisna informacija kod izbora izolacijskog materijala: Sve javne zgrade i zgrade visine iznad 22m, potrebno je izolirati mineralnom vunom.

Još samo jedna napomena...

Prilikom radova na fasadi stvorit će se građevinski otpad. Na vrijeme osigurajte mjesto gdje ćete ga zbrinuti. Hrvatska je prekrasna i čista, neka takva i ostane.